Saturday, 7 November 2009

i'm back



alllopppp.....lamanya aku x menulis dalam entri ni...hampir 3 bulan lebih aku tinggalkan blog aku begitu je...rindu plak rasanya nk menulis malam ni...tapi apa yg aku nk tulis sebenarnya pun aku xtau...even banyak citer2 yg terlepas sepanjang blog aku sunyi sepi nih...aku pun xtau nk mula kat mana dulu...beginilah..idup sbg student ni mmg la...bz memanjang...dengan keje lg...masa penuh diisi satu hari...rehat aku cuma malam....rumah ibarat hotel aku diami...keluar seawal jam 8 pg dan balik selewat jam 11 mlm...itulah hari2 aku lalui semenjak hampir 4 tahun aku bergelar student ni...mungkin jugak malam ni aku rindu nk menulis balik disebabkan aku dah nk mula bercuti semester...sekarang aku hanya bz dengan paper exam je...so aku ada masa sikit kat rumah...class pun dah habis....hanya tinggal paper2 exam yg perlu dijawab....pertengahan bulan ni aku start la cuti semester...relax sikit...x berat kepala otak...relax2 jugak...tp keje tetap kena pegi...rezeki tetap kena cari...tanggungjawab seorg pekerja ni kena jugak laksanakan....cuti semester aku smpi ujung tahun...and the most important is menjengah januari tahun 2010...aku dah masuk ke semester akhir dan tahun akhir pengajian aku...aku x sabar rasanya nk abiskan pengajian aku...insyaallah akan tamat bulan 5 tahun depan...klu x sangkut la...heheheh...dh penat rasanya...banyak komitmen yg aku perlu galaskan...bukan dah malas nk belajar...tp untuk berehat seketika....mana tau nnti ada rezeki sambung lg ke...heheheh...ntah la bila plak tuh..

ermmmm....jam sudah menunjukkan pukul 1.30 am...mata dah ngantuk...buku pun dah x larat nk baca...sbb terbeblog plak nih..ehehhe....but its ok...tomorrow is saturday....will continue study tomorrow ok....zzzzzz...n have a nice weekend!!!






Wednesday, 1 July 2009

lampu tidoku....




...hehehheheeh...
...cantik x???...
...lampu tidoku...
...mayb org dh biasa tgk kot...
...tp aku sngt suka ngan lampu tidoku ini...
...hehehehe...
...tu je nk citer sebenornyer...






Tuesday, 30 June 2009

durian oh durian

huuhuhuuh...tersadai pas makan durian ni...malam semalam la ni...aku ngan dak umah aku bantai durian sorang sebiji....baru sebiji makan tuh....dah tersadai...tp aku mmg hantu durian...perggghhhhhh sedap beb !!!! rugi la kalo x makan...kali ni musim durian baru ni la aku makan...kt kg atuk aku durian x gugur lg...aku tgh tunggu call pakcik aku je ni nk balik makan durian...dia ckp gugur je durian dia suh balik kg atuk aku....ermmm...klu atuk ada lg kan best...mesti dia la orang yg paling seronok layan cucunya makan durian...tp nak buat mcmana tuhan lebih sayangkan dia...dah hampir 2 tahun la atuk dah pergi....tppp...musim durian tetap kembali...mengingatkan aku pada atuk...moga allah mencucuri rahmat ke atas rohnya...dan ditempatkan atuk di kalangan org2 yg beriman...aminnn....
haahaah...citer balik pasal durian...mesti korang ingatkan lagu Mr.Os...Durian...bila tiba je musim durian pasti org akan ingat lagu tu...lagu dari loghat perak...meh kita nyanyi sikit lagu tuhhh....1 2 3....
Oh komer, dghoyan dah berbunge
moh kiter, minang anok daghe
Anok dagher, anok daghe Bote
teman jumpe, di Padang Tenggale
Kate demer, sakit jatuh cinte
sakit lagi, biler jatuh tangge
Kate demer, cinte itu bute
nasib baik, teman tak meghabe-ghabe
Biler musem dghoyan
demer moler bengkeng
Jangan silap siket
nanti demer tengkeng
Kalau musem dghoyan
ghamey bghani nampor
Apa demer nak heghan
saman buleh bayor
Oh komer, dghoyan udah lughuh
lebeh baik, cepat pergi suluh
Lambat siket, komer dapat habuk
Kalau tido, jawabnyer tinggei pokok
Duit dghoyan yang tue nak ke Mekah
yang mude, gatei nak menikah
Musim dghoyan, banyak sedaghe-maghe
bile nebeh, sekor tak nampak muke



erkkkkkk !!!!! kenyangnyerrrr.....
alhamdulillahhhh....amin

Monday, 29 June 2009

Senam Seni 1 Malaysia

Seronoknya hari ni rasa...hati rasa x sabar nk join this event..pagi2 lagi kitaorg dah gerak RTM untuk g ke dataran dengan menaiki bas jabatan. Kelakar pun ada rasa...awal2 subuh lg dah bikin kecoh. Seperti biasa aku n the geng yana n ain turut serta menjayakan acara Senam Seni 1 Malaysia. Hahahahha...k-own je yg x join....dia ada kat Miri...pagi2 aku dah bangun sebelum subuh lg...elok lepas subuh je aku terus bersiap utk menjemput kawan2ku ini...si ain yg duduk di ujung pantai dalam kena la g jemput...kalau x nnti x sempat la nk naik bas yg jadual yg dikatakan seawal 5.20 pg berkumpul...huhuhuhu gilezzzz...awai beb...tupun kitaorg kua kul 6...hahahhaah yg kelakarnya...biasa la...aku klu time pagi mmg dh time ler nk ukkkkuhhhh....terkejut la 'dia' bila bangun awai sngt.....x sempat nk simpan dh...terus signal emergency dh kuar...uhuhuhuhu...ku harungi jua sehingga sampai ke perkarangan Angkasapuri...pe lg...aku turunkan kawan2 ku di depan bas n terus cari tempat yg di tuju....Masjid Angkasapuri menjadi saksi aku tatkala subuh itu...hahahhahahah....sib baik dan..bas pun dah nak jalan dah...bas bergerak pukul 6.30 oleh kerana menunggu aku yg last sekali...huhuhuhuuh..bikin kecoh daaaa....

masuk je dalam bas budak2 lain sume dh menunggu....sekali ku nampak budak pakai baju merah ini.....haaaaa kenai x? ni la Bi atau nama penuhnya Sabariah...ni member aku kat Ipptar...hahhaha pe lg together-gether la kitaorg....hari tu kitaorg bertiga memilih baju berkaler biru...lambang kedamaian...ye ke? aku agak je....

ni ha..si yana n ain ...otw nk g dataran ni...golap lg...huuhuhuhuh...biasa la posing tu mesti..walaupun di subuh buta....

huhuhuuhuhuh....lautan manusia sudah membanjiri dataran merdeka....ni baru kelompok berbaju biru...belum lagi kaler kuning, merah dan putih...kaler2 yg ada pada jalur gemilang kita...hahahhah...tetiba jd patriotik...cahaya neon bangunan Sultan Abdul Samad pun masih lg menyinari dataran tersebut...


haaaa....ni dia kelompok baju merah....gegar la plak camera ku ni...ke tangan aku yg x bedung ni...amik gambo pun x reti...hehehehe


apa2 hal posing dulu sebelum bersenam ye....








ni 'goody beg' yg kitaorg dapat...tul ke aku eja tuh...huuhhuu....dalam dia ada bfast spt roti 2 bungkus, mineral water, epal n towel senam seni....sungguh diet....diet ke???


ni la lautan manusia yg datang...tu pun dah ada yg beredar pulang....ermmmm...aku x sempat nk amik gambar masa tengah bersenam seni...almaklumla kan tgh bersenam..camne nk amik gambar...ni je la yg dapat aku amik...



dalam ramai2 manusia kat dataran tuh...sempat gak aku berposing dengan YB Dato' Hishamudin ngan isterinya tuh....antara menteri yg paling sporting that day....sampai dah abih event pun masih berada di padang bersama2 orang awam...sporting utk mengambil gambar....



ni plak YB Dato' Sharizat Jalil...dia pun ada masa tuh....


hahahhahaahha....the king of language...aku yg kasi la title tuh...sape lg klu bukan Datuk Mahadzir Lokman...mmg sporting...nmpk tuh siap hug kitaorg lg tuh...dia yg hug tau bukan aku yg nk...hahahhahahahahha......x caya tanya yana tuh.....



1 Malaysia


dah abih dah....time 2 go back.....happy2 at dataran....bangga ku jadi anak Malaysia...




kesian kami time balik tuh...tunggu punya tunggu bas xde nampak batang idung...katanya berkumpul di belakang air terjun kt dataran tuh...tp x nampak2 gak bas ni...huhuhhu...kitaorg pun lepak la kt ngan tepi jalan raya tuh ..dengan harapan ada la bas gak...lama gak tunggu...masih x muncul....sah dah kitaorg kenal tinggal....huhuhuhu...dalam fikiran dah rancangan nk tahan cab je....ermmmmm...tiba-tiba !!!!!!!....bas yg ditunggu muncul lalu di depan mata dan kami terus saja melambai seperti anak yg ditinggalkan ibu bapanya...hahahhhaahhaha...mmmg buruk betul laku masa tuh...sib baik diorg nmpk kami...klu x mmg kena tinggal betol la kami....berlari2 anak la kami mendapatkan bas...huhuhhhh akhirnya...dapat gak kami balik....kes salah info la ni...lain tempat yg ditunggu...sebenornya panjang lg citer lepas sampai kt Angkaaspuri...n panjang lg perjalanan kitaorg...lain entri la citer....daaaaaaaa
















Friday, 26 June 2009

Makaroni Goreng

Teringin nak makan makaroni goreng...smlm berbuka x sempat nk buat disebabkan aku jumpa adik aku yg baru sampai dari Perak..semalam dia singgah umah aku n bw buah2an n makanan. So, berbuka pun dengan makanan yg dia bw. Tp barang2 untuk buat makaroni aku dah beli...kena gak buat. Mulut nak makan...akhirnya..makaroni goreng yg aku buat ni menjadi santapan aku untuk bersahur pagi tadi...hr ni dah 3 hari aku berpose sunat bulan rejab...moga2 mendapat keberkatan di bulan rejab ni..aminnnn...aku rasa aku mcm buat sikit je...tp xleh nk agak la nk masak untuk sorang ni...terbuat banyak gak...xpe la...aku leh bawa kt ofis bg kawan2 rasa...abih gak nnti..mmg abih pun...ternyata diorg2 ni mmg lapar pagi2 ni...hr ni plak ada mesyuarat pagi setiap jumaat...mcm biasa la...nk tunggu abih meeting br makan ni mmg la lama nk tunggu...so aku suruh la diorg makan dulu makaroni yg aku buat tu sebagai alas perut...kepada kawan2 n bloggers...kat sini aku nk share resepi makaroni goreng air tangan aku...heheheheh...cube la yer...ptg ni aku xtau lg nk makan apa untuk berbuka....salu bila dh petang baru selera nk makan dtg...




Makaroni Goreng



Bahan-bahan :



1 peket daging cincang

1 peket makaroni (direbus dan tos)

sayur campur (carrot, kacang peas n jagung)

1 peket fishball

1 tin kecik tomato puree

2 ulas bawang besar (di potong cincang)

3 sudu besar lada merah yg dikisar

sedikit minyak masak

Hirisan daun bawang & daun sup

Bawang goreng (ditabur)

garam secukup rasa





Cara-cara :



1. Goreng daging cincang hingga masak (ketepikan)

2. Tumiskan bawang sehingga naik bau

3. Masukkan lada merah dan goreng hingga masak dan masukkan tomato puree

4. Masukkan sayuran dan fishball

5. Masukkan makaroni dan daging, garam secukup rasa dan kacau sehingga masak

6. Jgn lupa taburkan daun bawang, daun sup & bawang goreng untuk lebih sedap.


SELAMAT MENCUBA YER !!!!!

Wednesday, 24 June 2009

Rejab datang lg...

Pada 24 Jun 2009 (Rabu) kita memasuki bulan Rejab. Bulan Rejab adalah bulan Allah swt. Let's overview ada apa di sebalik bulan Rejab itu. Diriwayatkan bahwa Rasulullah saw telah bersabda, "Ketahuilah bahwa bulan Rejab itu adalah bulan ALLAH swt, maka:"


1. Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH swt


2. Dan barang siapa berpuasa pada tanggal 27 Rejab /Isra Mi'raj (Isnin, 20 Julai 2009) akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa


3. Barang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH swt


4. Barang siapa yang berpuasa 3 hari iaitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab (24, 25, 26 Jun 2009) maka ALLAH swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat


5. Barang siapa berpuasa 5 hari dalam bulan ini, insyaallah permintaannya akan dimakbulkan Allah swt..InsyaAllah


6. Barang siapa berpuasa 7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa 8 hari maka akan dibukakan 8 pintu syurga


7. Barang siapa berpuasa 15 hari dalam bulan ini, maka ALLAH swt akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH swt akan menambahkan pahalanya."



Sabda Rasulullah saw lagi :"Pada malam Israk Mi'raj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya pada Jibril a.s. "Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?" Maka berkata Jibril a.s. "Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab ini." Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita :"Ketika kami berjalan bersama-sama Rasulullah saw ke sebuah kubur, lalu Rasulullah saw berhenti dan beliau menangis dengan amat sedih, kemudian beliau berdoa kepada ALLAH swt. Lalu saya bertanya kepada beliau "Ya Rasulullah, mengapakah engkau menangis?" Lalu beliau bersabda "Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kuburnya dan saya berdoa kepada ALLAH swt, lalu ALLAH swt meringankan atas mereka."

Sabda beliau lagi "Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari dan beribadah satu malam saja di bulan Rejab nescaya mereka tidak akan disiksa di dalam kubur." Tsauban bertanya "Ya Rasulullah, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rejab sudah dapat mengelakkan dari seksa kubur?"

Sabda beliau "Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan solat malam sekali dalam bulan Rejab dengan niat kerana ALLAH swt, kecuali ALLAH swt mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan solat malam satu tahun."


p/s: Rebutlah 5 perkara sebelum dtg 5 perkara

1. Waktu Muda sblm Tua
2. Waktu Sihat sblm Sakit
3. Waktu Lapang sblm Sibuk
4. Waktu Kaya sblm Miskin
5. Waktu Hidup sblm Mati




InsyaAllah.. mudah-mudahan Allah SWT memberkati segala amalan baik kita. Amin.

Wednesday, 17 June 2009

futsal match ~ 13.6.2009

Seawal 6.30 pagi aku dah bersedia untuk bertarung hari ni...perlawanan futsal yg dijangkakan pukul 8.30 pagi di Tropicana Golf & Residence, Petaling Jaya akan bermula. Warghhh...klu waktu keje aku salu sharp2 je masuk WP2...hr ni aku kagum leh bangun seawal sebelum subuh tuh...gerak ke ofis seawal waktu WP 0.5 hahahah (sblm WP1)...aku lg teruja n tekejut ngan member aku si Ain...mmg awai sungguh dia bangun n dtg opis w/pun di pick up oleh si k-own..hahahah...jgn mara ain...gurau senda itu kan dapat menceriakan hati duka lara..hehehe...kitaorg sampai opis lebih kurang kul 7.15 pg la...yg dah bersedia menunggu paling awai ialah kak Nash n kak wati....biasa la klu janji melayu ni..menunggu aje la jawabnyer...(huhhh...melayu gak dpt nama...ni lah org melayu....masih ditakuk lama..)

apalagi sambil menunggu..kemas2 la apa yg patut...agih2kan jersi...aku dah booked jersi nombor 6...heheheheh...my favourite nombor...


anyway...aku nak bagi very special thanx n credit utk kawanku Ain...yg tgh tunjuk peace ni...kerana beliau telah berhempas pulas untuk merakamkan aksi2 kami hari tu....thanx again 2 Ain...dari awal kami gerak dari RTM sampai kat Tropicana..masa kami game...n sampai final la...sume pic2 is taken by Ain...supporter paling bersemangat n sporting...bola la katakan...dia ni bila sebut je bola...memang minat gilez....peminat Chealsea paling fanatik...warghh..aku ter'puji' ko la plak ain....

Finally, kitaorg sampai la jugak ke tempat perlawanan...Tropicana Golf & Residence, Petaling Jaya..setelah memakan masa hampir setengah jam je perjalanan...ala kejap je...heheheh...pasukan RTM konvoi ramai2 je ke sana...

Dah sampi sana..cari pot parking...apa lg..posing penting..sempat lg beraksi di parking sebelum beraksi di court...hahahhaha...biasa la klu dh jumpa geng2 yg sengal berposing gak ni...abih ler...mau x full memory kamera...

Sewaktu pelancaran pembukaan Karnival Sukan 2009...karnival sukan ini dianjurkan oleh TM dengan kerjasama Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan dan Suruhanjaya Komunikasi Malaysia (SKMM)...tapi biasala...TM adalah sponser besar untuk karnival sukan ni...

Sempat lg tuh posing...tegak2...mari nyanyi.....Negaraku...tanah tumpahnya darahku...rakyat hidup...bersatu dan maju...rahmat bahgia..tuhan kurniakan...raja kita..selamat bertakhta..hahahha....berbangga aku jadi rakyat Malaysia yg sungguh harmoni...huhuhuhuhu

posing mesti...mulut pun mesti....aset penting saham naik tuh...kahkahkahakah...

sampai court apa lg...warm up la...lari sana...lari sini...kasi panas...sebelum masuk gelanggang...perlawanan pertama group wanita ialah team kami antara RTM vs PENERANGAN....




sebelum game bermula...kami telah diberi briefing...sungguh kusyuk...pompuan main ni kena bnyk brief sikit...accersories kena tanggal la...apa la...ok jom tgk aksi2 game hari tuh...MARI KITA BERTEMPUR !!!!!!!


k-own tengah beraksi...gaya apa tuh...


macam aku jerkkkkk...2nd game lawan Kebudayaan...



aduhhhhh...baru nak tunjuk skill aku dah injured...alamak..kakiku krem beb...2nd game x warm up kasi panas...tengah2 game tetiba rasa semacam jerk....adehhhh...sakit gilez doh.....nyesal tuh x warm up lg....thanx 2 team member giv support...


yang pegang topi ni Ris Fadlin...selaku manager kami hr tuh...siap standby tepi court tuh..gud2


ni la boss besar kami...yg pakai baju lengan panjang putih tu...sampi final tu bagi support kat kami....


RTM Team


TM Team


Final Team
RTM vs TM
perlawanan berakhir dengan 1-0 ...johan adalah TM dan kami naib johan la...kitaorg just kalah pada mata penalti je..huhuhu...sungguh sengit..

reserve yg bergaya...w/pun ujan...support tu penting....


makan time after game...di ballroom...n acara penutup


amik hadiah la pe lg...2nd place...naib johan


pose tu penting...org melalak kt belakang...kitaorg pose kt depan...